(Blog) Cryptocurrencies, Blockchain en The Machine Economy

SMC050 editie 60: ‘Cryptocurrencies, Blockchain en The Machine Economy

29 oktober 2018

Krijn Soeteman – Wetenschapsjournalist bij de Volkskrant
Jan-Peter Doomernik – sr. Business Developer bij Enexis
Lykle de Vries – Blockchain realist.

 

Vorig jaar op 29 oktober schommelde de koers van de Bitcoin rond de € 6.000,- en nu ook. Een Blockchain die revolutionair is, met een gelijk hoog verwachtingspatroon, maar een (Bit- en alt)coin koers die vaak bloedig is. Welke baanbrekende ontwikkelingen zijn gaande op het gebied van ‘smart contracts’, decentralisatie en ‘the machine economy’? Ik was benieuwd naar de praktische toepassingen en natuurlijk of ons werd verteld om te ‘HODL-en’.

Als je tot zover denkt: ‘ik snap helemaal niets van de inleiding’, dan kun je beter stoppen met lezen en wat anders gaan doen. ‘Bloedig’, ‘HODL’ en ‘altcoins’ zijn onderdeel van cryptojargon en de avond moest nog beginnen.

Krijn Soeteman

Krijn zou ons een overzicht van de meest relevante cryptovaluta schetsen van dit moment en de toekomst. Zijn er naast Bitcoin en Etherum nog andere coins om in de gaten te houden? Wat doen de andere coins en welke praktische toepassingen zijn er?

Die vragen zijn naar mijn idee niet beantwoord. Ik vond het wel een interessant verhaal over de geschiedenis van geld, de Blockchain en de vergelijkingen van eigenschappen tussen geld en Bitcoin. Wat ik verder nog leuk vond aan zijn presentatie was dat hij met behulp van Idex liet zien wat erbij komt kijken als je wilt gaan handelen in crypto’s. Het ziet er heel ingewikkeld uit, met publieke- en privéadressen en QR-codes, maar dat valt mee. Ik denk dat Krijn het voor het publiek toegankelijker heeft gemaakt om ermee te gaan experimenteren. Dat was tegelijkertijd ook zijn boodschap over het huidige altcoinlandschap. Er wordt volop mee geëxperimenteerd en het is koffiedik kijken welke coins boven het maaiveld zullen uitsteken. Bitcoin en Ethereum waren zijn favorieten in ieder geval.

Jan-Peter Doomernik

Vervolgens was het woord aan Jan-Peter. Hij hield een heel inspirerend verhaal over Nature 2.0. Voor meer informatie ga naar Nature 2.0. Zijn verhaal kwam er eigenlijk op neer dat er altijd een business-case (lees: geld) hangt aan ideeën die we hebben, terwijl er technologische oplossingen mogelijk zijn die voor iedereen beschikbaar en bereikbaar zouden moeten zijn. Doordat we altijd kijken vanuit een business case beperken we ons teveel in de mogelijkheden die er zijn, aldus Jan-Peter. Het einddoel van Nature 2.0 is dan een symbiose tussen technologie en natuur die ons diensten verlenen. Zonder een eigenaar en bij voorkeur zo vanzelfsprekend als de zuurstof die we inademen. Het deed mij denken aan het boek: Robopocalypse’, van Daniel Wilson, waarin een intelligente supercomputer (Archos R-14) diezelfde wens heeft en daarom besluit dat de mens overbodig is. Ik heb het boek aan drie personen aangeraden, en driemaal waren ze er niet blij mee. Lees het boek dus vooral NIET.

Een interessant voorbeeld dat Jan-Peter aandroeg vond ik dat van een autonome auto, die zelf tankt, naar de wasstraat gaat en naar de monteur. De monteur is een machine, de wasstraat ook en het tankstation ook. Er komt geen mens meer aan te pas. De auto rekent af met de dienstverleners en is gewoonweg ‘beschikbaar’ voor mensen. Overdag als taxi en ’s nachts als mobiele energieleverancier. Het verhaal kwam utopisch over en sprak mij erg aan. Net als de grootste Blockchain Hackathon die hij jaarlijks mede-organiseert, waarbij men voor iedereen te gebruiken ‘open source‘-oplossingen ontwikkelt om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. De vraag die ik (bij nader inzien) nog wel heb, is hoe de business case uit de Nature 2.0-vergelijking blijft. Want je wilt enerzijds een ‘self sustainable’ ecosysteem creëren, maar daarvoor moet wellicht ter toetsing een business case gemaakt worden om te zien of het ecosysteem houdbaar is. Maar goed, waarschijnlijk zie ik dat verkeerd en zit mijn systeem te economisch in elkaar. Het heeft mij in ieder geval wel geïnspireerd om nog meer te kijken naar wat ik belangeloos voor anderen kan doen. Met of zonder technologie.

Lykle de Vries
Hij beantwoordde samen met Krijn en Jan-Peter de vragen uit het publiek. Zijn ‘final thought’ was een mooie: ‘de wereld anders laten werken om de wereld beter te maken. Geen communisme maar ‘commonisme’, aldus Lykle.

Al met al was het weer een leerzame avond bij de SMC. Het investeringsadvies bleef uit, maar onze kennis is weer vergroot. De Blockchain hackathon zal ongetwijfeld weer een groot succes worden en ik ben benieuwd wat er komend jaar gecreëerd zal worden. Zolang Archos R-14 fictie blijft vind ik het geweldig.

=====

Mr. Henk Bethlehem is werkzaam bij Bout advocaten en heeft expertise op het domein van Recht en ICT. Henk houdt zich bezig met privacyvraagstukken en het opstellen van ICT-contracten, en hij adviseert en procedeert met name in zaken over ‘productnamaak’, merkrechten, auteursrechten en handelsnamen.