Blog: De laatste SMC050

All-Star line-up:
* Roos van Vugt – NOS, social media, Merkwerker – Future of Social Media
* Rutger van Zuidam – Odyssey – Future of Blockchain
* Winand Slingenbergh – FabLab Groningen – Future of 3D printing
* Martijn de Groot –Radboutumc REshape center – Future of Quantified Self
* Brechtje de Leij – Independer – Future of Mobile
* Yuri van Geest – Ambassadeur Singularity University / Trend 8 – Future of Organizations
* Sander Duivestein – Sogeti – Future of A.I.

(Mr. Henk Bethlehem is werkzaam bij Bout advocaten en heeft expertise op het domein van Recht en ICT. Henk houdt zich bezig met privacyvraagstukken en het opstellen van ICT-contracten, en hij adviseert en procedeert met name in zaken over ‘productnamaak’, merkrechten, auteursrechten en handelsnamen.)

Blog

Jarno had het al aangekondigd. SMC050 stopt na 60 edities. Veel mensen vragen hem waarom. Hij heeft tijdens de laatste editie en in de krant laten weten dat hij wil stoppen op een moment dat het evenement nog tof is. Dit deed mij denken aan het voorkomen van een ‘Dirk Nowitzki-situatie’. Dirk is een Duitse profbasketballer die tot de 16 beste NBA-spelers allertijden hoort. Volgens critici gaat hij te lang door. Tijdens sommige podcasts wordt gespot met zijn huidige seizoen, en naar de achtergrond verdwijnt nu hoe goed hij was.

 

SMC050 was een tot in de puntjes verzorgd evenement. Van de locatie, de zaal, het geluid en de catering tot de (130) sprekers die ze wisten te strikken. Dat hoge niveau bleek ook maar weer tijdens deze laatste editie, met een ‘All-Star lineup’. Menigeen zou minimaal 6 maanden nodig hebben om een evenement van deze omvang – naast het gewone werk – te organiseren. Maar Antje, Martine en Jarno deden dat 7 jaar lang elke 6 weken weer. Vrijwillig. Naast hun banen. Dat is voor mij onvoorstelbaar. Elke editie kwam je met nieuwe inspiratie en kennis thuis. Er werd op een boeiende manier waarde toegevoegd aan je ontwikkeling. Bij welk evenement kom je dat nou tegen? Hopelijk komt er een nieuw evenement dat deze hoge standaard voortzet.

 

De ‘All-Stars’ hadden de eer om deze laatste editie in 7 minuten te vertellen over hun verwachtingen voor de komende 7 jaar. Mijn oorspronkelijke idee (na afloop van de avond) was om de avond samen te vatten in citaten van de sprekers. Nu ik zag dat dhr. Nielsen dat al in zijn artikel voor DVHN en Noordz heeft gedaan, heb ik dat idee laten varen. Ik wil niet hetzelfde doen en, wat een beetje ironisch zou zijn, beschuldigd worden van plagiaat. Hierbij plug ik zijn artikel toch even. In plaats van citaten geef ik daarom een beknopte samenvatting met een persoonlijke noot.

 

Roos van Vugt – NOS, social media, Merkwerker – Future of Social Media
Roos ging in op dat het belangrijk is dat mensen over je organisatie praten. Met name ook je eigen mensen. Ook illustreerde ze met een grafiek de ontwikkeling die verschillende social media platformen hebben doorgemaakt. Verder had ze met haar bevriende deskundigen gevraagd om hun visie voor de komende 5 jaar te geven. ‘Persoonlijker’ en ‘menselijker’ zijn de sleutelwoorden die mij daarbij zijn bijgebleven. Ik vond het een erg leuk en positief verhaal en hoop dat die voorspelling uitkomt.

Rutger van Zuidam – Odyssey – Future of Blockchain
Het verhaal van Rutger ging over het streven naar een ‘open digitale publieke infrastructuur voor een vrije samenleving en open markten’, zoals hij dat op zijn dia verwoordde. Daarbij gaf hij aan dat er open protocollen zullen ontstaan en dat een dergelijke infrastructuur tot nieuwe markten en producten kan leiden. Zo zou je digitaal toestemming vast kunnen leggen of de technologie kunnen inzetten voor ‘Supplychain controle’ en op die manier een product aanbieden van vrachtverzekering. De Hackathon die hij dit jaar ook weer in april organiseert, draagt daaraan bij. Ik vind het zeer interessant. Lykle de Vries vatte het streven mooi samen tijdens de SMC050 editie van 29 oktober 2018: ‘de wereld anders laten werken om de wereld beter te maken’.

 

Winand Slingenbergh – FabLab Groningen – Future of 3D printing
De nadelen die er in april 2017 waren, zijn er volgens Winand nog steeds. Het printen gaat traag en de betrouwbaarheid kan ook beter. Soms maak je een ‘spaghetti-monster’, zoals Winand liet zien. De grote belofte is een nieuwe markt, die van ‘mass customization’. De grote trend die eraan komt is die van standaardisatie en certificering. Ik vind het een interessante ontwikkeling dat er octrooien zijn die komen te vervallen, waardoor de gemiddelde hobbyist nieuw materiaal kan gaan gebruiken. Ik vraag mij nog steeds wel af of 3D printen iets voor hobbyisten is of voor bedrijven.

Martijn de Groot –Radboutumc REshape center – Future of Quantified Self
Tijdens zijn verhaal ging Martijn in op het meten van gezondheidsgegevens middels een ‘wearable’. Je bent daarbij je eigen onderzoeksobject en tegelijkertijd onderzoeksleider. Het vraagt doorzettingsvermogen en vermogen om van je data te kunnen leren. Zijn verwachting is dat de community de komende 7 jaar zal blijven groeien. Enerzijds vind ik het interessant, maar anderzijds vraag ik mij af of het ‘privacy-technisch’ wenselijk is om al die data van jezelf te genereren en ergens (anders) op te slaan. Dat zal mijn beroepsdeformatie zijn, maar ik ben het verhaal van Dimitri Tokmetzis ook niet vergeten.

 

Brechtje de Leij – Independer – Future of Mobile
De vorige keer was Brechtje jarig. Nu waren wij dat, want ze kwam weer spreken. Ze koppelde ‘mobile is’ aan verschillende woorden als ‘flexible’, ‘your hub’, ‘intuitive’ en onderbouwde daarmee haar voorspellingen. Meerdere oneliners passeerden de revue, waaronder ‘je mobiel als Barbapapa van devices’ om aan te geven hoe flexibel je mobiel zal worden. En ‘we herscheppen de werkelijkheid in hoe we die vastleggen en waarnemen’ om aan te geven dat er een ‘altered reality’ gecreëerd zal kunnen worden. Vincent Ulmer vertelde ons in oktober 2017 over de ‘alles eisende’ consument en het lijkt erop dat onze mobiele telefoon daarin zal gaan voorzien.

 

Yuri van Geest – ExO – Future of Organizations
Yuri vertelde ons dat mensen hun organisatie vanuit (maar) 2 perspectieven bekijken. Transactioneel en kerncompetenties. Hij gaf aan dat er nog 18 andere perspectieven zijn, waarbij menselijkheid het belangrijkste is. De toekomst van organisaties is dat medewerkers van ‘taken’ naar ‘rollen’ gaan, aldus Yuri. Volgens Yuri gaan we ook van digitaal naar analoog. Daar zit volgens hem context, autonomie en controle. Ik vind dat een interessante gedachte, want nu zit je met Whatsapp, e-mail of Slack smileys te sturen om de semantiek of toon van je bericht te laten kloppen met je bedoeling. Al zal Yuri met ‘menselijkheid’ doelen op wat hij tijdens zijn eerdere editie op 15 januari 2018 benadrukte: ‘sociale cohesie’, een bijdrage leveren voor een ander en gelijktijdig jezelf ontwikkelen.

Sander Duivestein – Sogeti – Future of A.I.
Sander omschrijft zich als ‘techno-optimist’. Met enkele voorbeelden zoals de ‘Kiki- of Keke challenge’ liet hij zien dat de mens de intelligentie van computers wel kan gebruiken. Hij had een interessant verhaal over de creativiteit van computers. Zo is onlangs het eerste door een computer gemaakte schilderij geveild (genaamd: Edmond de Belamy), is er een digitaal supermodel (Shudu), een digitale nieuwslezer (in China, zoek maar op: ‘English AI Anchor’) en een hologram dat de ster is van een concert (Hatsune Miku). Allemaal zaken die tot de verbeelding spreken, maar al realiteit zijn. Sander liet – net als de andere sprekers – weten dat menselijkheid een sleutelterm voor de toekomst zal zijn. Hij liet mij verwonderd achter en ik vond het mooi dat hij de laatste spreker was van SMC050. Hij geeft toch weer voorbeelden die je inspireren en die je stof tot nadenken geven. Vind ik het prima om naar een digitale nieuwslezer te kijken? Maakt het mij uit dat een kleding model niet bestaat? Ik ben er nog niet over uit.

 

Slotsom
De 60e editie was een stijlvolle afsluiting. Een volle theaterzaal in het MartiniPlaza. Zoals Jarno het zei: ‘SMC050 is eruit gegaan met een knal.’ Nogmaals bedankt Jarno, Martine en Antje. Punt.