Blog over editie: Learn from Silicon Valley

Harder Better Faster Stronger: Dingen die we kunnen leren van Silicon Valley.

Door Christiaan van der Schoot van Radyus

Op maandag 22 mei was het zover. We waren allemaal in afwachting van Jarno, die ons zijn vakantiefoto’s van zijn trip naar de Singularity University zou laten zien. Maar niets is minder waar. Wie Silicon Valley zegt, zegt ‘hard werken’ en wie Singularity University zegt, zegt ‘toekomst’.

Eigenlijk zagen we deze avond, behalve een samenvatting van heel veel van de afgelopen afleveringen van SMC050, dingen van de toekomst.

Peter Laanen en Jarno Duursma namen ons allebei mee op een trip. Peter trapte af met Trump en ging daarna wat meer down Memory Lane. Hij vertelde over zijn jaren en zijn activiteiten in het gebied ten zuiden van de Baai van San Francisco. Een beetje over ‘what you know’, over ‘who you know’ maar eigenlijk nog het meest over ‘what you know about who you know’. Rare jongens die Americans. Alles groter maken dan wat het eigenlijk is. Fake it until you make it?

Jarno nam ons mee in vogelvlucht langs de toekomst. In rap tempo werden deurtjes geopend van onderwerpen die we allemaal wel een beetje kennen. De ene deur ging wat verder open dan de andere. Alles over technology, exponentiële groei, robots en kunstmatige intelligentie. Sprekende voorbeelden waarvan je zomaar kan bedenken dat je ze toepast, af en toe met je hoofd in de wolken.

Hoe snel het allemaal zal gaan en hoe lang dat dan ook nog doorgaat, daar kunnen we alleen nog maar naar raden. Twee dingen van de avond bleven me bezighouden: exponentiële groei en de leeftijd van een haai.

Exponentieel; Jarno legde het mooi uit aan de hand van stappen: ‘Met 30 gewone stappen ben je 30 stappen verder. Met 30 exponentiële stappen ben je 26x de wereld rond’. Met de ene technology de ander mogelijk maken. ‘Standing on the shoulders of giants’.

Maar #hoedan, niets is toch oneindig? Voor alles moet een bron zijn en voor resources is toch geen oneindig potentieel. Bij exponentieel moet ik onwillekeurig toch steeds denken aan piramidespelen. Leuk idee, maar uiteindelijk blijft het niet werken. Waar halen we alle energie en de grondstoffen vandaan die ons al dit moois gaan brengen? We zijn onze tijd soms ver vooruit, echter moeten we we wel blijven zorgen dat de tijd ons niet inhaalt. En dat brengt ons zo bij het volgende onderwerp: (leef)tijd.

Na een beetje ‘fact checking’ (dank je wel Peter Laanen voor de tip) blijkt dat de oudste bekende haai niet 700, maar slechts 392 of misschien 512 jaar oud was. De Groenlandse Haai is gevangen door vissers bij nota bene Groenland als ‘bijvangst’. Ben je potverdikke zo’n beetje vier- tot vijfhonderd jaar oud, zwom je al in de oceaan toen Columbus overstak en heb je de Titanic zien zinken, en dan wordt je gevangen door een mens in je eigen achtertuin. Niet eens als doel, maar per ongeluk.

So much voor vooruitgang. De mens staat natuurlijk goed bekend om bijvangsten. Atoombom en penicilline, lekker twee uitersten. Laten we een beetje zuinig zijn op onze planeet, op elkaar, niet met zijn allen blind achter ‘de toekomst’ aanrennen en niet te veel luisteren naar Trump.


Work it, Make it, Do it, Make us
Harder, Better, Faster, Stronger
More than, Hour, Our, Never
Ever, After, Work is, Over