Blog over editie: Trendwatcher Yuri van Geest

Maandag… en niet zomaar een maandag, nee Blue Monday. Gelukkig maakte Yuri van Geest deze maandag iets dragelijker. In iets meer dan 1 uur praatte hij ons bij over de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van kwantum computing, kunstmatige intelligentie, genome editing en hoe China omgaat met deze technologische ontwikkelingen.

Van Geest is expert in ‘Singularity’, de convergentie van ICT, biotech, nanotech, neurotech, robots, kunstmatige intelligentie, nieuwe energie, brain computer interfaces en 3D printers. Daarnaast is hij oprichter van ExOxo, een corporate transformation agency, en ondersteunt hij grote bedrijven en overheden om te transformeren naar exponentiele bedrijven, schaalbaar te maken.

Centraal in zijn verhaal staat dat we alles ter discussie moeten stellen. De waarom vraag wordt essentiëler dan de wat en de hoe vraag. Met andere woorden: Het fundament van zaken staat ter discussie. De trend tekent zich duidelijk af dat steeds meer nieuwe technologieën sneller hun intrede doen. Yuri benoemt enkele gebieden die hij goed in de gaten houdt, en wij dus ook in de gaten moeten houden.

De opkomst van kwantummechanica. In plaats van sequentiële berekeningen met bits, een 1 of een 0, voert een kwantumcomputer een berekening uit met q-bits; 0 én 1 tegelijk. Dit betekent dat de kwantumcomputer veel sneller kan rekenen. Kwantumcomputers hebben de rekenkracht van 100.000.000 gewone computers. In de mondiale technologierace zien we dat China op dit vlak voorop loopt.

Wat zien we nog meer (in China)? Robots die robots maken. Dit is al 90% operationeel! Yuri vervolgt dat dit grote gevolgen gaat hebben voor de werkgelegenheid, vooral voor mensen die routinematig werk uitvoeren. Kunstmatige intelligentie brengt dus al betere kunstmatige intelligentie voort.

Blockchain mag zeker niet ontbreken in de lijn van technologische ontwikkelingen. De Bitcoin is waarschijnlijk 1 van de meest bekende voorbeelden. Blockchain gaat volgens Yuri binnenkort een keer instorten. Er zit veel onduidelijkheid in cryptocurrencies en ICO’s. Door de komst van kwamtumcomputing is het namelijk mogelijk om blockchain te hacken. Hoe bedoel je? Nou, zo’n super kwamtuncomputer kan een blockchain hacken. Dit betekent dat er nieuwe blockchain moet komen, een die kwantum hack-proof is. Nu al zien we dat transacties veel uren zo niet dagen duurt, waarbij de coins meer een speculatie doel dienen dan waarvoor ze ooit bedoeld waren: betaalmiddel.

Er zijn al diverse bedrijven bezig met sneller, efficiënter en eerlijker werkende blockchain (ingespeeld op de hiervoor genoemde ontwikkelingen). Zo is er Abra, een blockchain start-up. Zij maken betalingen naar andere landen mogelijk via Blockchain. Wanneer jij hier gebruik van maakt, merk jij als gebruiker niet eens dat het via blockchain technologie gaat. Het leuke? Het werkt!

Kunstmatige intelligentie. Yuri ziet verschillende dingen gebeuren. “Kunstmatige intelligentie, algoritmes, zijn de guardian angels van mensen”. Kijk naar Tesla, kunstmatige intelligentie kan gevaarlijke situaties onderkennen, voordat het menselijk oog het waarneemt. Maar dit werkt ook andersom. Mensen zijn de guardian angels van kunstmatige intelligentie. Kunstmatige intelligentie heeft moeite met het omgaan met onvoorziene omstandigheden, mensen hebben daar weer meer gevoel bij. Mens en machine zijn dus aan elkaar gelinkt. Yuri voorspelt dat kunstmatige intelligentie meer open source (toegankelijker), goedkoper, flexibeler en gedistribueerd gaat worden.

Een voorbeeld van ‘slimmere’ kunstmatige intelligentie is Lemonade. Het is een innovatieve start-up op het gebied van verzekeringen voor je huis. Via een app kan je dan via een videoboodschap inspreken wat er is gebeurd. Zij kunnen dan vrijwel 100% accuraat, vaak binnen 6 seconden, zien of je liegt of niet. Zodra ze hebben geverifieerd dat je niet liegt betalen ze vaak binnen 3 of 4 minuten uit! Het kostenniveau is 50 keer lager dan bij een gewone verzekeraar. Hoe concurreer je hier dan tegen? Dat kan niet. Allianz heeft zich bijvoorbeeld ertegen bewapend door te investeren in aandelen in dit bedrijf.

Self-driving/flying cars. 10 jaar geleden telden we 1 miljoen softwareregels in een auto. Nu zijn er 200 miljoen regels nodig om die auto überhaupt te besturen. Die nieuwe zelfrijdende auto is niet bijzonder om de auto, maar juist om de diensten/functies die de auto biedt. De data van de stad waar de auto rijdt bepaalt welke functies die auto’s heeft. Consequenties? De randen van de stad worden hierdoor weer aantrekkelijker. Tijd wordt geherdefinieerd, je kan bijvoorbeeld werken tijdens het ‘rijden’. In China bestaan zelfrijdende auto’s al jaren. In China zijn ze namelijk niet bang om te experimenteren, ze omarmen nieuwe technologie en investeren miljarden. In Europa zijn we vooral terughoudend tegen nieuwe technologie. Wie betaalt dat? Hoe zit dat met onze privacy?

3D printers, volgens Yuri als ontwikkeling niet zo heel spannend. Echter wel opmerkelijk om te noemen dat er in China 3D printers zijn die 10.000 keer sneller kunnen printen dan de vorige printing-technologie, 3 – 4 jaar geleden. Zo kunnen ze in China meerdere buitenkanten van auto’s printen per dag. Je kan er natuurlijk ook spare parts, spullen voor de ruimtevaart, tanden, protheses etc., mee printen. In China zijn er ook al diverse 4D printers waarmee je decentraal goederen kunt printen!

Nanotechnologie. We kunnen nu vanaf moleculair niveau, nieuwe en slimme materialen creëren. Deze nieuwe materialen zijn veel sterker, duurzamer, flexibeler en efficiënter zijn. Dit zie je al in transparante schermen, televisieschermen die je kunt opvouwen etc. Ook heb je nano-coatings, denk hierbij aan beschermende of vuil-werende laagjes over je auto, je huis, je toilet etc. Nog interessanter zijn de ziekte en bacteriën werende coatings. Deze zie je al in de metro’s van Shanghai. Daarnaast heb je ook solar nano-coatings. Hiermee kan je zonlicht converteren naar elektriciteit. Hiermee zijn zonnepanelen dus overbodig gemaakt. Dit is natuurlijk veel goedkoper om te maken en te installeren! Kleine side note: deze nano-coatings bestaan tot nu toe alleen in China maar komen de komende 5 jaar wel op. Op schaal zijn ze dan ook zeker wel cost-competitive en interessant. De transitie naar duurzame energie wordt door technologie versneld.

Licht kan tegenwoordig veel gedetailleerder bekeken worden dan vroeger. Het is dus naast een lichtbron ook een informatiebron geworden. Niet op nano-niveau, maar op kwantum-niveau. Het wordt als het ware een foto. Dit kan geschreven en gelezen worden. Dit is waar volgens Yuri de grote verandering zit samen met kwantummechanica, kunstmatige intelligentie en nanotechnologie. Mensen en materialen hebben een unieke kwantum identity. Zo kan je bijvoorbeeld op afstand met je hand een deur openen… Gaaf toch?

Maar waarom wordt er nou steeds aan China gerefereerd? China is in een aantal jaren enorm veranderd. Dit komt doordat China als 1 bedrijf opereert. De Chinese cultuur is ingericht op stabiliteit en samenwerking. China heeft een hoger tempo van innovatie, 5 maal hoger dan bijvoorbeeld Nederland en 2 maal hoger dan Sillicon Valley zelfs. Daarbij komt nog dat China op lange termijn denkt, 5 jaren plannen. Dat is nog eens wat anders dan kwartaalcijfers…

De laatste belangrijke technologische ontwikkeling zoals besproken op deze interessante avond vind je in de kunst en cultuursector, Yuri vindt namelijk dat we leren van kunst (films, verhalen etc). Hij voorspelt dat de Chinese kunst en cultuur leading gaat worden in de wereld. Kunst biedt namelijk een ander perspectief op de wereld.

Geschreven door Fana Keuter van Radyus