19 February 2018 Biotech revolution; is de mens maakbaar?

Sprekers

  • Floris Foijer
  • Désirée Goubert

Datum: 19 February 2018
Inloop: 19.30u
Aanvang: 19.45u
Locatie: Martiniplaza Groningen

Wat is biotechnologie?

Biotechnologie, kort gezegd biotech, is technologie gebaseerd op biologie. Biotechnologie maakt gebruik van dieren, planten, bacteriën of andere levende wezens voor de ontwikkeling van medicijnen, voedsel of nieuwe stoffen. Dat gaat van het maken van kaas tot het kweken van bacteriën die vaccins produceren. Ook wetenschappelijke onderzoekers maken veel gebruik van biotechnologie. Biotech is overal om ons heen. Van antibiotica welke we slikken tegen longontsteking tot het gist in ons dagelijks brood. Er zijn twee soorten biotech;

 

​​​​​De klassieke biotechnologie was vooral begaan met de traditionele technieken om dieren en planten te kweken, en het gebruik van bacteriën, gisten en schimmels voor de productie van brood, bier, wijn en kaas.

 

De moderne biotechnologie duwt deze technieken een eind verder: ze past de eigenschappen van bacteriën, planten en dieren aan door rechtstreeks in te grijpen op het DNA, de code van alle erfelijke informatie.

 

En over de ontwikkeling van deze moderne biotechnologie willen we het deze editie graag hebben. Wat kan er allemaal al? En wat niet? Je hoort veel in het nieuws over de goede kanten en minder goede kanten van het beïnvloeden van gewassen, dieren en zelfs de mens. Is de mens maakbaar?

DNA Modificatie

Een voorbeeld die we deze editie gaan behandelen is het veelbesproken CRISPR-Cas, een methode waarmee DNA gemodificeerd kan worden met ongekende precisie. DNA modificatie heeft de wetenschap (en de publieke opinie) flink op zijn kop gezet. Van de mogelijkheid tot het bestrijden van malaria tot het creëren van varkens zo klein als een chihuahua. Met CRISPR kunnen wij gemakkelijker dan ooit tevoren genen wegknippen of toevoegen. De mens wordt maakbaar. Een geweldig revolutionaire techniek. Een doorbraak.

Floris Foijer

Vlak naast het Universitair Medisch Centrum Groningen staat het hypermoderne onderzoeksinstituut ERIBA (European Research Institute for the Biology of Ageing). Hier proberen onderzoekers de biologie achter het verouderingsproces te doorgronden. Dr. ir. Floris Foijer leidt een onderzoeksgroep die zich bezighoudt met chromosomale instabiliteit: “Wij doen onderzoek naar lichaamscellen met een afwijkende hoeveelheid DNA. Wij willen weten welke gevolgen dat heeft en hoe dat kan leiden tot kanker.”

Binnen het onderzoeksinstituut Eriba van het UMCG gebruiken zij onder andere CRISPR. Veel ziekten ontstaan door beschadiging of verandering van DNA. Onderzoekers zoeken manieren om die ‘foute cellen’ te vervangen door nieuwe cellen waarvan het DNA wel goed is.

Désirée Goubert​

Désirée Goubert​ houdt zich bezig met e​pigenetische bewerking ​en de ​CRISPR/dCas9 ​techniek. Daarmee helpt zij oa. ​borstkankerpatiënten . Medici proberen met deze techniek de ziekte ​te ​voorspellen​,​ te​ voorkomen en ​te ​genezen. De vernieuwende technologie van CRISPR/dCas9 ​helpt daarbij.

 

 

Video Floris Foijer


				

									

Video Désirée Goubert