10 September 2018 Impact of Quantum Computing!

Sprekers

  • Arian Stolk (QuTech)
  • Cor van der Struijf (IBM)

Datum: 10 September 2018
Inloop: 19.00u
Aanvang: 19.45u
Locatie: Martiniplaza Groningen

Google, IBM en een handvol andere corporates en onderzoeksinstellingen strijden om de volgende generatie supercomputers te maken. Maar ook landen als China, Japan, Zweden, Rusland en de USA doen een duit in het zakje wie de eerste en grootste gaat zijn op het gebied van QC.

Kwantumcomputers zullen ons helpen problemen op te lossen, zoals het modelleren van complexe chemische processen, die onze bestaande computers niet eens kunnen bevatten.

Maar de toekomst van QC en de inzet hiervan zal niet gemakkelijk worden en er is geen idee hoe het eruit zal zien als het uitkomt. Op dit moment gebruiken bedrijven en onderzoekers een handvol verschillende benaderingen om te proberen de meest krachtige computers te bouwen die de wereld ooit heeft gezien.

Spreker 1: Arian Stolk is onderzoeker bij QuTech – het quantuminstituut waarin TU Delft, Microsoft en TNO nauw samenwerken. QuTech behoort tot de wereldwijde top in Quantum Computing onderzoek.
Bij Qutech werken ze niet alleen aan een Quantum Computer, maar ook aan het eerste quantumnetwerk ter wereld.
In 2014 werd QuTech door de Nederlandse overheid gekozen als “nationaal icoon”, met de minister van Economische Zaken als ambassadeur.

SPREKER 2: Cor van der Struijf is Quantum Computing expert bij IBM. Bij IBM hebben ze al universele quantumcomputers beschikbaar voor het bedrijfsleven, de wetenschap en andere geïnteresseerden. Cor komt vertellen wat ze bij IBM in de praktijk al doen met quantum computing en hoe hun klanten het al gebruiken in hun “Quantum-Computing-as-a-service” oplossing.

Psst. Wat Quantum Computing is? Bekijk onderstaande filmpje.

Leuk experiment: Quantum Computing uitgelegd op 5 verschillende niveau’s, van aan een kind tot aan een professor.