Gulle gift aan Martini VR na optreden SMC050

Global-Afbeeldingen-Nieuws-2016-BSmetKeesHR

 

Een spontane actie naar aanleiding van de laatste editie van SMC050, een terugkerend evenement in Groningen over digitale trends, heeft een bedrag van € 20.000 opgeleverd voor het project Immersive Care op het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis. Met dit innovatieve Groningse project worden kinderen die opgenomen zijn in het brandwondencentrum door gebruik van Virtual Reality geholpen. Het bedrag is bij elkaar gebracht door de Noordelijke Online Ondernemers (NOO), SMC050 en deels aangevuld door de gemeente Groningen.

Klinisch psycholoog Kirsten Lamberts vertelde tijdens de afgelopen editie van SMC050 over Virtual Reality hoe het brandwondencentrum op verschillende manieren VR-technieken inzet. Zo wordt er momenteel medisch wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van VR op pijnbeleving.

Verschillende toepassingen

Ook vergemakkelijkt VR het op peil houden van de conditie van de patiënt met brandwonden; bijvoorbeeld als je beelden van een virtuele fietstocht koppelt met het daadwerkelijk uitvoeren van de fietsbeweging met speciale pedalen op een ziekenhuisbed.

Daarnaast is het brandwondencentrum het project Immersive Care gestart: met VR-technieken is het mogelijk op verschillende manieren het isolement van brandwondenpatiënten te doorbreken. Patiënten met ernstige brandwonden liggen vanwege infectiegevaren voor een lange periode geïsoleerd op hun kamer. Ze worden bijvoorbeeld in staat gesteld om met een interactieve 360-graden beleving aanwezig te zijn op een locatie buiten het ziekenhuis, zoals hun eigen schoolklas of bij hun team op het voetbalveld.

Daarnaast wordt binnen het project Immersive Care gebruik gemaakt van een bibliotheek aan beelden en spellen die te gebruiken zijn als afleiding bij de pijnlijke verbandwisselingen. Tijdens SMC050 bleek het de grote wens van Lamberts om uiteindelijk alle patiënten in het brandwondencentrum de VR-techniek te kunnen aanbieden. Die wens bleef niet onopgemerkt.

Samen voor de beste zorg

‘Bij SMC050 staat het delen van kennis en het onderling verbinden centraal’, vertelt Jarno Duursma, een van de initiatiefnemers van SMC050. ‘Het is dan ook geweldig om te zien hoe dit naar aanleiding van onze bijeenkomst over Virtual Reality is ontstaan. En hoe snel wij samen met de grotere internetbedrijven in Noord Nederland en de gemeente Groningen dit bedrag bij elkaar hebben verzameld om de wens van onze spreker te vervullen.’ Volgens NOO-bestuurslid Benjamin Derksen was de bereidheid om het project te steunen groot: ‘Toen het onderwerp ter sprake kwam tijdens een NOO-bijeenkomst bleek al snel dat we allemaal een bijdrage wilden leveren aan dit concrete innovatieve Groningse project. We hadden dan ook al snel 11.500 euro bij elkaar.’

De gemeente Groningen vindt het belangrijk dat burgers en ondernemers eerst zelf met hun initiatieven aan de slag gaan en pas later bij de overheid een verzoek voor sponsoring neerleggen. Wethouder Joost van Keulen: ‘Ik vond het geweldig om te zien hoe de NOO na SMC050 geld op tafel legden voor het brandwondencentrum. Een superinitiatief voor en door Stad. Toen hebben we als gemeente besloten om het bedrag aan te vullen.’ Derksen is erg blij met deze steun van de gemeente: ‘Ik ben supertrots op iedereen die een bijdrage heeft gedaan en hoe wij als NOO van betekenis kunnen zijn.’

Verrast

Kirsten Lamberts was verrast over het effect van haar presentatie. ‘Toen ik de vraag kreeg wat mijn ultieme wens was, had ik nooit kunnen bedenken dat er zo’n prachtig bedrag beschikbaar zou komen voor het project. Ik ben er heel blij mee! We kunnen nu vaart zetten door het geld in te zetten voor materialen. Dat is niet alleen goed nieuws voor het brandwondencentrum, want deze VR-techniek kan later ook veel breder worden toegepast in de zorg.’