Lykle beantwoordt meest gestelde vragen over bitcoin blockchain.

Op 22 februari stond SMC050 in het teken van Bitcoin en Blockchain.

Lykle de Vries en Rutger van Zuidam vertelden de zaal over het interessante onderwerp en alle (potentiële) mogelijkheden. Er was veel enthousiasme in de zaal voor dit relatief nieuwe onderwerp.

Lykle de vries

Omdat we geen tijd hadden voor alle vragen, heeft Lykle de tijd genomen om nog een aantal vragen van jullie vandaag nog te beantwoorden

 

Wanneer alle transacties pseudo-anoniem zijn, hoe zit het dan met privacy en ‘big brother’ die meekijkt?
Die privacy van Bitcoin-transacties is pseudoniem: ze vinden plaatsen tussen bitcoin-adressen die publiek leesbaar zijn. Andere gegevens zitten er echter niet bij (voornaam, achternaam, woonplaats, etc). Wie zijn bitcoin-adressen niet actief publiek deelt, is dus redelijk onzichtbaar. Door meta-data te gebruiken (zoals het tijdstip van de transactie, eventueel de gebruikte ip-adressen, etc.) kan een geïnteresseerde partij mogelijk toch achter jouw identiteit komen.

Op de site van Bitcoin zelf staat een goede uitleg, en tips om zo veilig mogelijk gebruik te maken van Bitcoin:

 

Wanneer een goed doel zijn transacties inzichtelijk maakt in de blockchain in het kader van transparantie; moet deze organisatie dan ook alles met bitcoin betalen of kan dat met euro’s?

Wanneer die organisatie Bitcoin gebruikt, moeten de transacties inderdaad plaatsvinden in Bitcoin. Maar er zijn diverse partijen, waaronder BitPay en Bitkassa, die ervoor kunnen zorgen dat de donateurs en ontvangers geen bitcoin hoeven te gebruiken, maar het bijvoorbeeld gewoon in Euro’s kunnen doen.

 

Bitcoin Evangelist

Nu de blockchain maar 7 transacties per seconde aankan, ligt een DDos aanval toch op de loer?
Die zijn er ook al vaak geweest. Een alternatieve variant van Bitcoin, Bitcoin XT, is zelfs op die manier ‘de nek om gedraaid’:  en deze link.
De ontwikkelaars van Bitcoin zijn continu bezig om de kwetsbaarheid voor DDos-aanvallen te verminderen.

 

Als ik zo’n micro-bitcoin een eigenschap wil meegeven, of er een document aan wil hangen, hoe doe ik dat dan? Via een website of moet ik programmeren?
Dat is functionaliteit die inderdaad nog niet heel erg gebruikersvriendelijk wordt aangebonden. Colored Coins biedt een ‘extra laag’ bovenop Bitcoin om dat mee te doen.

In Ethereum is het juist onderdeel van de taal, dat je er zelf (verhoudingsgewijs makkelijk) mee kunt programmeren. Hier vind je een uitgebreid voorbeeld:

 

Wat is dat Ethereum waar jullie het steeds over hadden? Is dat een aparte nieuwe blockchain? En Hyperledger? Waarom werden die steeds aangehaald?
Bitcoin was de eerste Blockchain-toepassing. Daarna ontstonden al snel andere blockchain-varianten (die ik liever cryptocurrencies noem), denk aan LiteCoin en Ripple.

Ethereum ontstond ook als alternatief voor Bitcoin. Onderscheidende verschillen waren bijvoorbeeld het feit dat Ethereum geen Proof-of-Work gebruikt (dat er veel rekensommetjes uitgevoerd moeten worden om transacties te verwerken), maar Proof-of-Stake (dat je moest aantonen voldoende zeggenschap te hebben om een transactie te verwerken). Bovendien wil Ethereum een platform zijn waarin je Smart contracts kunt programmeren, iets wat in Bitcoin niet kan zonder externe ‘lagen’ toe te voegen. Meer over Ethereum vind je hier.

Hyperledger is ook een blockchain, ontwikkeld door The Linux Foundation, met medewerking van onder andere IBM, die kortgeleden in de wereld kwam.

Je kunt de opkomst van verschillende vormen en soorten blockchains wel vergelijken met de opkomst van verschillende soorten browsers halverwege de jaren ’90. Er zijn soms grote en soms kleine verschillen tussen de diverse blockchains, en de praktijk zal gaan uitwijzen welke blockchains het meest geschikt blijken te zijn voor de verschillende gebruikersgroepen.

Lykle

Waarom willen banken een eigen ‘private’ blockchain? En waarom zou dat wel / niet wenselijk zijn?
Banken willen dat omdat zij zich niet op hun gemak voelen bij de radicale transparantie die Bitcoin biedt. Ook hebben ze er moeite mee dat ze geen directe invloed kunnen uitoefenen op hoe Bitcoin zich ontwikkelt. Een ‘private’ blockchain die zij onderling of binnen hun eigen muren zouden kunnen gebruiken, zou dat probleem voor hen oplossen. Dat verklaart ook hun interesse in het R3-initiatief.

Ik maak graag de vergelijking tussen de kracht van het internet versus een intranet. Het internet (in deze vergelijking is dat in mijn ogen Bitcoin) is voor iedereen toegankelijk en bruikbaar, terwijl een intranet (een ‘private’ blockchain) alleen toegankelijk is voor de medewerkers van die organisatie. Dat is beperkend voor mij als klant, want ik kan er niet bij. Het is ook beperkend voor de medewerkers van de organisatie, want hun intranet-oplossing mag geen verbinding maken met het internet.

Voorlopig denk ik echter dat banken het vooral graag willen omdat ze daarmee hun interne efficiëntie kunnen verbeteren, waardoor hun kosten omlaag gaan en ze nog wat langer hun marges groot genoeg kunnen houden om te blijven voortbestaan op de manier die ze gewend waren.

 

Stel: ik wil een slim contract maken om mijn MP3’s te verkopen als muzikant, hoe doe ik dat? Waar begin ik?
Dan ga je kijken op UJO of Ascribe. Die zijn al begonnen. Dit is ook een mooie blogpost van de directeur van Pledge Music.
SMC050

De uitleg is dat de blocks uit de blockchain aan elkaar gekoppeld zijn, maar hoe moet ik dat voor me zien, is het dan toch een grote database?
Ja, je mag Bitcoin zien als een grote database. Maar dan niet één die op de typische manier van Relational Databases in elkaar zit. Dit is een mooi artikel waarin het verschil tussen relationele databases en de blockchain goed wordt uitgelegd.
Wat nou als de blockchain steeds groter wordt omdat het populairder wordt, bijvoorbeeld 1 terrabyte, dan wordt het toch onwerkbaar voor gebruikers?
De Blockchain groeit ontegenzeggelijk, op dit moment is het al zon 40 GB groot en het blijft natuurlijk groeien. In het ontwerp is daar op drie manieren rekening mee gehouden. Ten eerste is de omvang van transacties zo gekozen, dat de groei van de blockchain niet sneller zou gaan dan de bijna jaarlijkse verdubbeling van opslagcapaciteit (zeg maar de Wet van Moore). Ten tweede zit de blockchain in elkaar volgens het mechanisme van de Merkle Tree, wat het mogelijk maakt om met delen van de blockchain te werken, en voldoende vertrouwen te hebben in de transacties. En tenslotte maakt Bitcoin gebruik van SPV (Simplified Payment Verification), die het mogelijk maakt om met een minimum aan referentie-data toch te kunnen vertrouwen op een transactie. Op die manier werken de apps op mobiele telefoons al.
bitcoin on flickr antana

Wat is het verschil tussen een node en een miner? Is dat niet hetzelfde?
Een node houdt alleen de laatste kopie van de blockchain bij, controleert of die kopie voldoet aan de consensus-regels en deelt de kopie met de rest van het netwerk. Een miner verwerkt de transacties door ze actief door te rekenen en in blocks te bundelen.

 

Bedankt Lykle! Volg Lykle hier als BitcoinEvangelist op Twitter: