Purpose, passie en ons lineaire denkframe: een avond Yuri van Geest

(door Brigitte Niemeijer, Bestuursadviseur Provincie Groningen)

Schermafbeelding 2016-07-06 om 21.15.07Purpose en Passie

Purpose en passie, de kernwoorden die bij mij zijn blijven hangen na de tsunami aan technologische innovatie waarmee Yuri van Geest maandagavond Martiniplaza overspoelde. Deze twee woorden zijn voor zowel ons allemaal individueel van belang maar ook voor organisaties. Organisaties die betekenis willen hebben en houden, doen er goed aan deze twee waarden blijvend uit te dagen, of te disrupten zoals Van Geest er bij ons inhamert. En ook dit geldt voor mensen individueel voeg ik er in gedachten aan toe.

 

In een anderhalf uur durende sessie bouwt Van Geest onvermijdelijk de spanning op. Zo nu en dan word ik wat bang, dan weer stoer en vol vertrouwen om vervolgens nederig te moeten erkennen dat de tsunami ook in dit geval niet te stoppen is en een enorme kracht heeft. Kern van het betoog is dat we kijken naar de grote vloedgolf met ons lineaire denkframe: oftewel we staan erbij en we kijken ernaar tot het ons uiteindelijk onvermijdelijk overspoelt. Hoe kunnen we voorkomen dat we als mensheid verdrinken in deze technologische overdaad?

Schermafbeelding 2016-07-06 om 21.15.28Dansen met Technologie

Van Geest daagt ons uit te dansen met technologie. Of op zijn minst de dans niet af te slaan. En ons dan te laten leiden en niet zelf de leiding willen nemen. Want controle willen hebben en houden, is uit de twintigste eeuw en dood in de pot. Dit vraagt iets anders dan ratio. Gevoel is hierin veel meer leidend. En dan heeft Van Geest het nadrukkelijk niet alleen over een aangenaam gevoel. Zoals hij zelf zo te horen had in een proefrit met de zelfsturende Audi die met 250 km/u op een scherpe bocht afstormde. De kreten waren meer een uiting van adrenalinekick dan van angst.  Van Geest snapt de dans met technologie al heel goed. Ik zelf vind achterop een tandem zitten al heel spannend!

 

We worden meegenomen in stemanalyses. De stem van Edward Snowden wordt realtime geanalyseerd en psychologisch geïnterpreteerd. Zo kunnen er conclusies uit getrokken worden die gaan over zelfvertrouwen, onderdrukte woede en emoties. Stel je voor dat dit gebruikt wordt bij assessments; alleen al aan de stem van iemand kun je horen of hij zichzelf opblaast of authentiek antwoordt. Handig voor werkgevers maar wat doet deze mogelijkheid met onzekere werkzoekenden?

Samenvattend

Het verhaal dat Van Geest doet, roept veel vragen op. Samenvattend is voor mij de grote vraag, hoe gaan we als samenleving dansen met technologie? Hoe voorkomen we dat de angst het wint van vertrouwen? Hoe voorkomen we illusies van veiligheid die ons eigen zelfvertrouwen individueel en collectief ondermijnen? Welk antwoord heeft de democratie en de daarbij uitvoerende overheidsorganisaties hierop? Want deze organisaties hebben bij uitstek purpose, namelijk het algemeen belang waarbij de overheid vaak lastige afwegingen moet maken tussen individuele belangen en collectieve belangen.

Schermafbeelding 2016-07-06 om 21.15.15Van Geest laat in zijn boek Exponential Organizations zien hoe een organisatie zich kan voorbereiden op de technologische ontwikkelingen. Een gemiddelde overheidsorganisatie lijkt hier op zijn zachts gezegd nog niet op. Wellicht is dat ook te grote stap. Maar dat ze niet als muurbloempje aan de kant moet blijven zitten, lijkt me na het verhaal van Van Geest evident. En een beetje disruptive blijven.